Natuurlijke zwemvijver

Eind 2018 kregen we een belletje van een bestaande klant van ons uit Groningen, nadat ze ons gevonden hadden via eco-zwemmen.nl. Het zwemseizoen verlengen, dat was destijds de uitdaging. Wij realiseerden een natuurzwembad (4x14 m) met ingebouwd roldeck en warmtepomp. Direct namen we een stukje tuin mee. Een kleine renovatie zorgde ervoor dat het nieuwe zwembad naadloos aan zou sluiten op de rest van de tuin. Jacuzzi erbij, mooie houten pergola met geïntegreerd glas erboven. De familie was lyrisch. Een zwembad was het doel, een flink geupgrade tuin was het resultaat.

Opgeleverd 2002
Architect Weijer Tuinen
Locatie Kolham
Natuurlijke zwemvijver block-achtergrond

Een tuin met oog voor details

Na het kopen van een nieuw huis lieten ze het zwembad achter zich. Echter was de indruk die we hadden achtergelaten op de familie was dusdanig goed, dat we vrij snel weer een belletje kregen. Of we opnieuw zo’n natuurzwembad konden realiseren en of we dan direct wilden meedenken over de rest van de tuin. Natuurlijk willen we dat! Zo snel mogelijk gingen we op bezoek bij de familie om de plannen door te nemen.

Het natuurzwembad van deze bestaande klant viel enorm in de smaak. Zo één wilden ze weer, maar dan een stukje groter. Mochten ze met z’n tweeën tegelijkertijd willen zwemmen, dan zou het fijn zijn als het bad iets breder was. Doen we! Het nieuwe zwembad werd 5 meter breed en 16 meter lang. Ook nu weer met ingebouwd roldeck.

Dan de warmtepomp. Het zwemseizoen was al flink verlengd, maar doorzwemmen in de winter in Kolham, dat zou tof zijn. Geen enkel probleem! We installeerden een warmtepomp die uitermate geschikt is voor het verwarmen van het bad ook in de winter.

Het werd een bouwkundig bad, 150 cm diep, mét inbouwtrap. Het natuurzwembad is bekleed met een antraciet gekleurde liner. In de lengte van het bad plaatsten we vier lampen. De zwembadranden zijn gerealiseerd in op maat gemaakte natuurstenen-tegels met neus. 30 cm breed, 220 cm lang. Deze grote tegelmaat zorgt ervoor dat het geheel heel rustig oogt. Als kers op de taart hebben we de trap bekleed met dezelfde natuursteen.

Om looppaden rond het natuurzwembad te creëren en een aantal grote zitplekken, realiseerden we een terras van hardhout (Ipe) rondom het bad. We kozen voor Ipe omdat dit een heel stabiele hardhoutsoort is die bijna niet uitzet. Door het geheel met clips aan de onderbalken te bevestigen zorgden we ervoor dat er geen schroeven zichtbaar zijn. Door vooraf een uitgebreid legplan te maken creëerden we ook hier zoveel mogelijk rust.

Om het zwembad goed te kunnen onderhouden leverden we één van de nieuwste zwembadrobots, speciaal voor grote natuurzwembaden.

Aangezien de tuin van dermate grote afmetingen is, konden we de gehele filtering achter het bad plaatsen, op zo’n 6 meter afstand van het zwembad. Hieromheen maakten we een afscheiding van een kant-en-klaar-haag. Zo ligt de filtering niet in het zicht, maar blijft het wel goed bereikbaar en is er voldoende ruimte om werkzaamheden aan de filtering te kunnen uitvoeren.

Bent u ook toe aan een tuin die écht bij u past? Laat het ons weten en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Natuurlijke zwemvijver foto 1

Een zwembad was het doel, een flink geupgrade tuin was het resultaat.

Familie in Kolham

Opdrachtgever

Natuurlijke zwemvijver block-achtergrond
© Copyright Weijer Eco-Zwemmen 2022 Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen